Nederlandse toeleveringsketen
De koning werd ontvangen bij Nedstack, dat onlangs als eerste Nederlandse bedrijf een IPCEI-subsidie ontving voor de opschaling van de productie van brandstofcellen. In de productiehal is het belang uitgelegd van waterstofbrandstofcelsystemen, die bijvoorbeeld dienen als schone aandrijving van schepen en in opslag van duurzaam opgewekte stroom. Nedstack ontwikkelt en fabriceert deze systemen, en coördineert een veelal Nederlandse toeleveringsketen.
Het vervolg van de tour werd afgelegd per waterstofbus. Tijdens de rit op IPKW kreeg koning Willem-Alexander meer te horen over de startups en multinationals die hier aan een schonere toekomst werken. Dat gebeurt onder andere via Connectr – Energy innovation. Connectr neemt de barrières weg die je als bedrijf, overheid of onderwijsinstelling kunt ervaren bij het opschalen en vermarkten van je innovatie. Op die manier zorgt deze publiek-private samenwerking voor het versnellen van de energietransitie.
Technologie klaarmaken voor de markt
Ook bij HyET, de eerste ‘bushalte’, staat het versnellen van de energietransitie centraal. De HyET Group is actief over de gehele energieketen en werkt veel samen met universiteiten en andere kennisinstituten. Het doel: technologie doorontwikkelen en klaarmaken voor de markt. De HyET Group bestaat momenteel uit zeven bedrijven, waaronder HyET Hydrogen.
Daarna is het de beurt aan HyGear, leverancier van waterstof aan de industrie, tankstations en distributiecentrums. Hier kreeg de koning een inkijk in de vernieuwende aanpak van deze waterstofpionier. HyGear produceert op efficiënte en kleinschalige wijze waterstof op de locatie van de klant. Hierdoor wordt het transport van waterstof over de weg vermeden, wat flink scheelt qua kosten en CO2-uitstoot.
Tijdens de rondgang langs de verschillende bedrijven toonde de koning zich zeer geïnteresseerd in de toepassingen van waterstof en de verschillende technische uitvindingen in de grotere waterstofketen.
Enorme batterijen
Na een rondje langs de containers waarin dit systeem wordt geleverd, reed de bus door naar Elestor. Deze snelgroeiende partij ontwikkelt flowbatterijen met waterstof en broom; grondstoffen die vrijwel onbeperkt beschikbaar zijn. Nog een voordeel: in tegenstelling tot gewone batterijen kunnen die van Elestor enorm groot zijn. In augustus haalde de opslag-expert nog een investering van 30 miljoen euro binnen.
Laatste stop voor de koninklijke entourage was HyMove. HyMove ontwikkelt waterstofbrandstofcelsystemen voor zware voertuigen, zoals landbouwvoertuigen, binnenvaartschepen, trucks en bussen (inclusief de bus die de koning rondreed). Hier is met een testinstallatie uitgelegd hoe dit systeem werkt. Ook is ingegaan op zogeheten Liquid Organic Hydrogen Carriers (LOHC). Dat is een olie waarin je waterstof kunt opslaan en vervoeren, waarbij het niet onder druk hoeft te worden gebracht. Daardoor kan er vijf keer zoveel waterstof vervoerd worden in vergelijking met waterstof onder druk.
Groeiende waterstofeconomie
Samen met de bezochte partijen schoof de koning ter afsluiting aan voor een rondetafelgesprek. Het gesprek ging diep in op de rol van het MKB in de energietransitie, het belang van een Nederlandse maakindustrie en de kansen en uitdagingen in het proces van industrialisatie. Onderdeel van het gesprek was de urgentie van een sterke human capital agenda, om voldoende talent te werven voor de waterstof economie.
Daarnaast ging het over de waterstofeconomie die wereldwijd een flinke groei doormaakt. Niet zo gek, want waterstoftechnologie speelt een belangrijke rol in verschillende maatschappelijke thema’s. Zo draagt het niet alleen bij aan het waarmaken van de klimaatambities, maar ook aan onze energieonafhankelijkheid, duurzaam economisch herstel en groene werkgelegenheid.
Des te groter is het belang van een gedeeld ecosysteem, zoals de koning dat op IPKW heeft kunnen aanschouwen. In zo’n ecosysteem werken verschillende bedrijven aan hun eigen innovaties, en worden faciliteiten en kennis gedeeld.